Social media vs. social networking

„… firmele sunt din ce în ce mai active în social media …”, „… relaţiile publice au nevoie de social media …”, „… acum toată lumea foloseşte social media …” Gata, social media este o realitate pe care nu o mai putem ignora. Adevărul este că putem să încercăm să ignorăm, dar prezenţa ei devine din ce în ce mai puternică, astfel încât, până la urmă, va trebui să luăm această realitate în considerare.  

Dar ce este, de fapt, social media? Se pare că termenul generează anumite confuzii în rândurile celor care nu sunt iniţiaţi 100%, mai ales prin asemănarea cu termenul de social networking. Recunosc că am aflat nişte aspecte pe care nu le cunoşteam şi că nu aş fi putut face o distincţie clară între cei doi termeni prin definirea lor…

Mijloacele de comunicare socială, cum sunt numite social media în limba noastră, reprezintă acele mijloace prin care oamenii fac schimb de idei, conţinut, gânduri şi diferite relaţii pe internet. Deosebirea dintre aceste mijloace şi cele din mass-media „tradiţională” este că în cazul primei categorii oricine poate crea, plasa, edita, comenta conţinut pe internet. Formele de comunicare folosite de social media sunt textul, imaginile, clipurile audio şi video şi comunităţile.  

Celălalt termen amintit, cel de reţele de socializare sau social networking, se referă la tot ce înseamnă interacţiunea oamenilor pe site-uri de socializare precum Facebook, Twitter, LinkedIn, My Space şi altele. Ele sunt o componentă a mijloacelor de comunicare socială, o submulţime a lor. Pe lângă reţelele de socializare, social media includ şi bloguri, platforme wiki, site-uri de clipuri video şi fotografii şi altele.

Cam aceasta ar fi deosebirea dintre mijloace de comunicare socială şi reţele de socializare. Personal, mi se pare important să cunoaştem sensul exact al celor doi termeni şi să ştim să facem deosebirea între ei.

sursa: David Meerman-Scott – Noile reguli de marketing şi PR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s