Da, se poate! Despre cum e să îţi bei cafeaua cu Mark Zuckerberg

Nu, nu am reuşit eu aşa ceva (din păcate). Dar a reuşit o româncă pe nume Cristina Petrovici. Studenta  în anul al treilea la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti şi-a făcut practica (internship-ul) în timpul verii la sediul Facebook din Palo Alto, California, având ocazia să îl cunoască şi pe fondatorul fenomenului Facebook, Mark Zuckerberg.

Articolul pe care l-am citit despre acest subiect mi-a lăsat o impresie foarte bună, dar şi un sentiment mixt, ceva între admiraţie şi dorinţa de a experimenta pe cont propriu aşa ceva. Admir ceea ce a făcut Cristina, faptul că a avut ambiţia, dar şi talentul necesar pentru a ajunge  să lucreze la Facebook. Iar în acelaşi timp parcă îmi spun „oau, vreau şi eu să fac  ceva de genul”.

Din ceea ce am citit, atmosfera într-un astfel de loc de muncă este unică. Echipă tânără, trei mese pe zi plus gustări, libertate de creaţie şi tot confortul şi dotările de care ai nevoie pentru a fi productiv. Acolo nu trebuie să îţi sufle şeful în ceafă, spunându-ţi că mai ai trei ore până la deadline. Acolo toată lumea este motivată să lucreze, să dea tot ce e mai bun. Oamenii stau şi lucrează în timpul liber, în timpul nopţii uneori, dacă le-a venit o idee genială. Dar adevărul este că beneficiază şi de încredere din partea celor „de sus”, au libertate de creaţie şi de implementare, ceea ce duce la rezultate incredibile. Mult mai bune decât atunci când creativitatea îţi este restrânsă şi ţi se impun tot felul de limite şi reguli formale de conduită. Atmosfera degajată de la Facebook este parte a succesului acestui fenomen. „Şeful” nu este şef în adevărata putere a cuvântului, este mai mult un coleg. Iar cine intră în companie are posibilitatea de a lucra în toate departamentele la început, pentru ca apoi să se hotărască asupra celui care îi place mai mult şi unde vrea să rămână.

Dar nici nu e uşor să ajungi să lucrezi într-un astfel de loc, dacă nu eşti cu adevărat talentat şi motivat. Ai de trecut un test scris şi un interviu, iar oamenii de acolo vor să vadă cum gândeşti, mai presus de toate, pentru că restul se poate învăţa dacă îţi merge mintea.

Aşa că nu am decât cuvinte de laudă pentru toţi cei de-ai noştri care se fac remarcaţi într-un mod pozitiv şi arată că se poate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s