Roz, albastru, alb cu dunguliţe, negru cu floricele / Mie îmi place pe pat, în cuier, în hol, pe scaun / Plec în Amsterdam pentru 7 luni

Vă sună ceva cunoscut din titlul meu kilometric? Vă dau un indiciu – are legătură cu Facebook. Still nothing? Ok, are legătură cu status-urile de pe Facebook. Încă un indiciu? Status-urile femeilor.

Dacă după atâtea indicii se întâmplă să nu vă fi dat seama despre ce vorbesc, o sa elucidez misterul acum. Toate formulările din titlu sunt exemple de status-uri ce au circulat pe Facebook pe profilurile fetelor şi femeilor. Ele nu erau nişte mesaje aiurea, spam sau altceva, ci nişte joculeţe bine ţintite. Scopul lor era (şi este) să facă bărbaţii să îşi stoarcă mintea încercând să-şi dea seama de ce deodată toate femeile de pe Facebook postează status-uri cu conotaţii. Şi a funcţionat – bărbaţii au început să pună o avalanşă de întrebări femeilor din reţeaua lor de prieteni sau să facă fel de fel de remarci la mesaje de genul „Mie îmi place pe pat/în hol/pe scaun”. Ideea e că niciun astfel de mesaj nu e ceea ce pare.

Toate aceste status-uri sunt parte a unei acţiuni online pe Facebook, care şi-a propus să atragă atenţia (bărbaţilor în special, dar şi a femeilor, prin implicarea în „joculeţe”) asupra cancerului la sân. Într-un anumit moment din timpul anului, Facebook-ul este împânzit de status-uri cu un înţeles nedefinit, afişate de femei. Instrucţiunile despre ce înseamnă status-ul sau cum trebuie el să fie alcătuit sunt trimise prin mesaje cu caracter viral în rândul tuturor persoanelor de sex feminin din lista de prieteni. Astfel, mesajul ajunge la milioane de utilizatoare. Condiţia este ca bărbaţii să fie ţinuţi pe jar şi nicio femeie să nu le explice, o perioadă, despre ce este vorba.

Meme-ul cu culorile se referea, de fapt, la culoarea sutienului pe care îl avea utilizatoarea pe ea în momentul în care posta status-ul pe profilul ei. Cel şiret cu „mie îmi place pe pat” etc. era, de fapt, răspunsul la întrebarea „Unde îţi place să îţi pui poşeta când vii acasă”? Acest meme a stârnit scântei în rândul „masculilor” de pe Facebook, fiecare din ei înţelegând (după cum era de aşteptat, datorită formei răspunsului) cu totul altceva şi surâzând la imaginea ce i se ivea în minte. Meme-ul de anul acesta este puţin mai complex, fiind alcătuit dintr-un nume de ţară/oraş, atribuit conform lunii în care te-ai născut, şi un număr de luni, reprezentat de ziua în care te-ai născut. Spre exemplu, dacă eşti născută în 17 noiembrie, status-ul tău va arăta aşa: „I’m going to live 17[ziua naşterii] months in Las Vegas [noiembrie=Las Vegas]”.

Nimeni nu ştie excat de unde a pornit toată mişcarea asta, dar un lucru este sigur: şi-a propus să atragă atenţia şi, într-un fel sau altul, reuşeşte cu desăvârşire, prinzând tot mai mult teren de la an la an.

Un articol pe tema asta puteţi citi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s