Cartea feţelor îşi schimbă faţa

S-a întâmplat – Facebook şi-a schimbat aspectul, într-un mod mult mai accentuat decât micile schimbări de design din ultima perioadă. Noul tip de profil este cel Timeline. Presupune exact ce sugerează şi numele: toată informaţia despre cineva este structurată de-a lungul unei timeline, unei axe temporale.

Azi am citit ştirea pe Adevărul şi tot azi am văzut deja pe Facebook primele persoane din cercul meu de prieteni, care au adoptat noul tip de profil. De arătat arată foarte bine, n-am ce zice. Şi conceptul mi se pare foarte „tare”, ca să zic aşa. Plus că schimbarea e necesară, dacă vrei să nu cazi în uitare. Daaaaar – există şi câteva dar-uri – au început să circule, evident, şi criticile la adresa îmbunătăţirii paginii de Facebook.

Zice-se prin târg că trebuie avut grijă cu noul aspect – dacă nu eşti atent, rişti să dezvălui lucruri din trecut despre tine, de care ai fi preferat să uite lumea. Şi asta pentru că noul profil „aşează” informaţia (poze, informaţii, prietenii) pe ani, din momentul în care ţi-ai făcut cont pe reţeaua de socializare şi până în prezent, fiind astfel mult mai uşor să accesezi o informaţie din trecut.

Gurile rele susţin că schimbarea nu este tocmai bună, că e prea mare, că aduce dezavantaje ca cele de mai sus şi că nu e bine primită de utilizatori. Ideea e că vechiul tip de profil este disponibil încă, dar nu se ştie pentru cât timp va putea fi păstrat aşa.

Noul tip de pagină face profilul cuiva să semene cu un album în care adună amintiri, după cum prezintă lucrurile însuşi Facebook-ul: Timeline is your collection of photos, posts and experiences that help tell your story. În partea de sus a profilului apar acum mai clar informaţiile despre locul de muncă, oraşul-reşedinţă, oraşul de provenienţă şi data naşterii. Chiar lângă apare o bandă cu Friends, Photos, Map şi Likes, care apar acum mai clar şi delimitat. Iar dedesubt – axa temporală pe marginea căreia e trecută toată activitatea online a persoanei.

Acuma … o fi bine, o fi rău? Nu ştiu, pentru că încă nu am avut suficient timp să-mi fac o părere. Dar, după cum se spune, om trăi şi om vedea ce se întâmplă, ce reacţii mai apar şi cum o să decurgă lucrurile de aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s