Tweet-uieşti pe cont propriu sau tweet-uieşti pentru companie?

Judecătoria din California s-a ales cu un caz ceva mai întortocheat: o companie de telefonie mobilă (PhoneDog) îşi dă în judecată fostul angajat, Noah Kravitz, pentru o dispută pe baza unui cont de Twitter. Noah şi-a creat un cont  (să zicem personal?) sub tag-ul @Phonedog_Noah, în timp ce lucra pentru companie. Compania cică i-ar fi spus să mai tweet-uiască şi câte ceva din partea ei, aşa din când în când. După ce a părăsit compania, lui Noah pare-se că i s-ar fi permis să îşi păstreze contul, în schimbul postării unor mesaje despre companie din când în când. Motivul procesului: Noah a plecat din companie şi şi-a luat cu el toţi cei 17.000 de follow-eri, despre care (hopa!) companie susţine că s-ar afla, de fapt, pe lista lor de clienţi.

Ce zice compania? Păi că a investit bani în social media, pentru a-şi mări numărul de urmăritori şi a-şi creşte notorietatea. Şi că toate astea ţin, de fapt, de proprietatea lor. Părerile unor specialişti (de exemplu Tim Berry, preşedinte şi co-fondator Palo Alto Software) susţin cauza lui Noah – contul personal al unui angajat rămâne proprietatea lui, nu a companiei.

Acum dacă nici judecătoria nu s-a putut hotărî încă cine are dreptate, n-oi reuşi nici eu, nici altul să facem lumină în acest caz. Dar gândindu-mă un pic pare destul de logică ideea că un cont creat de un angajat pentru a-l folosi preponderent în scop personal îi aparţine lui însuşi. Şi îmi vine să spun cam aşa îi trebuie organizaţiei dacă a venit cu tactica mica-înţelegere – adică mai pui şi tu câte ceva despre mine pe contul tău de Twitter, da’ nu-i clar dacă eşti cel care mă reprezintă ca organizaţie… Cel mai bine e să vii cu nişte prevederi clare care stabilesc cine-ce-când-unde-cum-de ce şi pentru cine tweet-uieşte. Scurt şi la obiect. Fără să te târăşti dup-aia prin tribunale şi să fii subiect de scandal în social media, social media pentru care tu te lupţi, de fapt.

Păreri?

Articol original: PR Daily.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s